Geschokt?

De laatste tijd lezen jullie op mijn social media veel over een pijntje, en over mijn behandeling met shockwave therapie daarvan. Ik wil jullie wat meer vertellen over dat pijntje, hoe ik ermee om ga en over die behandeling: shockwave dus. Wat doet het precies, en helpt het bij mij?

Eerst dat pijntje.

Als ik eens terug kijk, denk ik dat ik gewoon al heel lang met dit pijntje zit. Het gaat steeds weg, maar komt ook steeds weer terug. Als het weg is kan ik weer trainen toch? Maar na een tijdje was het daar dan weer. Ik heb een tijdje een logboek bij gehouden en daar is ook goed te lezen dat het er ongeveer een jaar geleden al was. Toen kwam dit jaar ook corona om de hoek kijken en ook weer dat pijntje, ik had behoorlijk wat stress van alles wat er gebeurde rondom corona. Ik woon eigenlijk wel in de brandhaard van corona zullen we maar zeggen. Ik liet daardoor het lopen ook wat zakken, en mijn motivatie was ook even weg. Er waren geen wedstrijdjes dus waarvoor zou ik me druk gaan maken. Ik gaf dat pijntje eens wat meer rust dan ik normaal zou doen. Naar een fysio gaan kon nu ook even niet. Ik gaf het 2 weken rust in de hoop dat het nu echt weg zou zijn. Helaas na een paar loopjes was het daar weer. Nog steeds kon ik niet naar een fysio en rommelde zelf maar weer wat aan. Toen eenmaal de fysio deuren weer open gingen heb ik nog steeds 2 weken gewacht om te gaan, ik durfde het gewoon nog niet. Toen ik er zelf wat rustiger onder was besloot ik er nu echt wat aan te gaan doen. Het perfecte moment om dit aan te pakken, er zijn nu even geen wedstrijden dus ergens klaar voor maken zat er toch even niet in. Door een trainingsmaatje en zelf ook fysio (Marlijn) kwam ik terecht bij NXT Fysio. Ik liet een echo maken en daar was gelukkig niet iets heel ergs te zien, wat vocht en irritatie bij de aanhechting van de achillespees. Mijn achillespees was ook al een tijdje erg stijf, dus dat het daarmee te maken had had ik wel verwacht. Geen scheurtjes of iets dergelijks en dat was goed. Er werd ook gesproken over een chronische pijn. Dat was goed te behandelen met die shockwave therapie. En zo had ik al een week later mijn eerste shockwave therapie behandeling.

Wat is Shockwave therapie?

Shockwave therapie is een techniek waarbij met shockgolven (geluidsgolven) pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) geluidsimpulsen verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (‘extracorporaal’) naar het gebied dat wordt behandeld. Daardoor wordt de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied verbeterd, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om dit te herstellen en de pijn afneemt. Het is dus een manier om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te prikkelen. Nadat de fysiotherapeut bepaalt waar de klacht zich bevindt en bepaald heeft dat shockwave therapie de juiste behandelmethode is, wordt er wat gel op de pijnzone aangebracht. Dan wordt het Shockwave apparaat erbij gehaald. In de behandelkop zit een snel bewegend projectiel, dat de energie doorgeeft aan de kop. Zo worden de radiale shockwaves gegenereerd, die vervolgens divergeren in het lichaam en worden opgenomen door het lichaam. 

Bij bijvoorbeeld de volgende klachten kan shockwave therapie worden toegepast:

  • Hielpijn (hielspoor) , Pijn onder de voet.
  • Pijn net onder de knieschijf.
  • Chronische pijn aan de achillespees.
  • Chronische nek/schouder of rugpijn en spierspanning. (trigger points)
  • Andere spier-en peesgerelateerde klachten.

Wat zijn de voordelen van Shockwave therapie?

  • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie. Kortdurende behandeling. (5 tot 10 minuten per sessie)
  • Na 4 tot 5 behandelingen meldt 80% van de patiΓ«nten duidelijk merkbare of volledige pijnvermindering.
  • Shockwave therapie behandelt oorzaken in plaats van symptomen.
  • Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken.
  • Meest wetenschappelijk bewezen therapievorm voor veel spier en pees klachten!

De behandeling.

Ik werd behandeld door Demi, ik kende Demi al van sport massages die ze mij een tijdje heeft gegeven. Daar stopte ze mee toen ze fulltime als fysiotherapeut ging werken. Het apparaat lijkt op een pistool, die word dan op de pijnzone gezet. Je krijgt dan 2x 1000 stoten/golven die 7cm diep kunnen gaan richting die pijnzone, bij mij dus de aanhechting van de achillespees. Je krijgt dan 1x in de 7 tot 10 dagen zo’n behandeling en na ongeveer 4 tot 6 behandelingen merk je echt dat het helpt. De frequentie word iedere keer ook wat opgehoogd.Demi maakte ook bij elke behandeling mijn kuit helemaal los met bindweefsel massage. Daar gebruikte ze dan een ijzeren soort van schaaf en speciale wax voor. Dat had echt een goed effect bij mij in combinatie met de shockwave therapie.

In het begin hoopte ik echt dat ik meteen verbetering zou gaan voelen. In tegendeel…. ik dacht even dat het meer pijn ging doen. De plek was ook een beetje beurs. Zelf vond ik dat het na 4 behandelingen echt veel beter ging. Als Demi bij een van de eerste keren op de plek duwde kon ik de pijn amper verdragen, nu kan ik zeggen dat ik eigenlijk niks meer voel als je er aan komt. Ook de behandeling deed me de eerste 3x behoorlijk pijn, ik moest letterlijk op mijn tanden bijten om het vol te houden.

Bij nu behandeling 5 heb ik daar al bijna geen last meer van en kan ik zelfs 2000 golven in 1x goed hebben. Ik ben zelfs tussen door al weer wat rustig aan het op bouwen met hardlopen met een schemaatje van mijn trainingsmaatje en fysio Marlijn. Wel met de afspraak dat de pijn natuurlijk niet erger mag worden. Bij een pijngrens van 0 tot 10 mag die niet bij 3 uitkomen.

Hoe gaat het nu?

Ik heb nu dus 5 shockwave therapie behandelingen gehad, en kan wel zeggen dat het nu echt veel beter gaat. Mijn achillespees is niet meer stijf, en bij het lopen zit ik echt op bijna pijnloos. Met nog minimaal 1 behandeling te gaan heb ik er dankzij NXT Fysio weer vertrouwen in dat ik vooruit ga, en hoop ik dat ik over een paar weken weer wat meer kan gaan opbouwen naar weer pijnloos trainen!

Had jij al ooit gehoord van Shockwave therapie? Ik ben benieuwd naar jou ervaring.

Voor meer informatie over shockwave therapie kun je op de onderstaande link klikken, en kom je ook meteen op de website van NXT fysio met meerdere vestigingen.

https://www.nxtfysio.nl/specialisaties/echografie-shockwave-therapie/

Follow my blog with Bloglovin 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s