Testje.

Laatst kwam mijn trainer mijn lactaat prikken. Ik vertel je het hoe en waarom.

Wat is verzuring?

Denk maar eens aan een wedstrijd, je geeft alles, maar dan ook echt alles. Tot op het laatste moment, je benen staan bijna in brand, zo voelt het. Dat is niet zo raar als je maximale inspanning levert. Wat je voelt is dus de verzuring zoals we dat noemen. Je loopt dan waarschijnlijk ook niet meer op die mooie techniek die je geleert hebt en het is bijna niet meer mogelijk om nog maar 1 meter door te lopen.

Een gemiddelde hardloper die gewoon rustig een half uurtje tot een uurtje aan het hardlopen is zal niet weten hoe het voelt om verzuurt te raken. De verzuring komt pas bij korte hele intensieve inspanning.Β Dit is het opeenhopen van metabole stoffen in je spieren. Dit gebeurt alleen wanneer je op een snelheid loopt die zoΒ hoog is, dat je lichaam je spieren niet meer kan voorzien van voldoende zuurstof. De productie van deze stoffen is bij een hoge snelheid groter dan de afbraak

Misschien heb jij wel eens dat branderige gevoel ervaren.

Lactaat.

Verzuring wordt vaak in verband gebracht met lactaat. Lactaat is een lichaamseigen stof. Lactaat is ook in rust in het bloed aanwezig, maarΒ wel in hele lage concentraties. Tijdens hevige inspanningen kan de concentratie lactaatzuur tot wel 20 mMol/l oplopen. Op dat moment zijn ook de minder actieve spieren niet meer in staat om lactaatzuur β€˜te bufferen’ of β€˜op te vreten’. Het niveau waarbij er geen lactaatzuur meer omgezet kan worden, wordt wel de anaerobe drempel of lactaatdrempel genoemd. Dit is grofweg het moment waarop de energievoorziening met zuurstof overgaat op de energievoorziening zonder zuurstof (ongeveer 2-6 mMol/l – afhankelijk van de getraindheid). Zowel duurtrainingen als intensieve trainingen rondom je lactaatdrempel zorgen voor verbetering van het lactaatsysteem.

Mijn trainer meten bij mij 4 mmol/liter Direct na mijn inspanning. 4x 800m en bij mijn laatste 800m met een prikje in de vinger.

IMG-20170802-WA0002~2

 

Waarom lactaat meten?

Via een lactaattest kan bepaald worden welk energiesysteem bij elke hartslagwaarde verantwoordelijk is voor de energieproductie. Zo weet mijn trainer in welke zone’s bij welk tempo ik het beste kan trainen. Op basis van de test en de huidige conditie worden dan de hartslagzones berekent voor de verschillende trainingsvormen. Zo weet mijn trainer nu hoe hij de training het beste kan aanpakken en kan hij eventueel bijsturen om een betere conditie te krijgen of zelfs tot betere prestaties te komen.

Dat is wel een testje waard toch?

Mocht ik weer een testje doen, houd ik jullie weer op de hoogte.

Liefs, Sjoukje.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s