Oorzaak gezocht!

IMG-20160604-WA0011

Even geleden liepen mijn trainingen en wedstrijdjes niet zo fijn als voor heen. Nou ben ik redelijk in een stijgende lijn geweest de laatste tijd, en natuurlijk komt er een tijd dat die lijn niet meer zal stijgen en zelfs omlaag zal gaan, daar ben ik me zeker van bewust en dat is ook helemaal niet erg. Ik wil alleen graag wel fijn lopen en dat gevoel was even weg….Ik werd er een beetje bang van, ik ging opzoek naar de eventuele oorzaak om deze aan te kunnen pakken, want hier zat ik niet op te wachten…. Ik begon met het goed analyseren van mijn trainingen. Ik train alles op hartslag en daar was veel in op te merken. Ik merkte dat ik bij trainingen hoog in de hartslag liep, erg vervelend als je normaal gewoon prima in de gewenste zones blijft. Ik schakelde de zones voor even uit op mijn horloge, ik hield het wel in de gaten maar ik wilde er niet te veel mee bezig zijn, misschien zou dat een beetje helpen. Na de training keek ik alles even terug in de app van mijn horloge. Maar nog steeds liep het niet echt lekker. Natuurlijk heb ik dit ook met mijn trainer besproken en hebben we de trainingen soms wat aangepast, maar ik wilde absoluut niet op rust gezet worden… Ik was juist klaar om aan de bak te gaan. Ook leek ik soms wat vermoeider na een training en leek mijn concentratie en doorzettingsvermogen wat minder te zijn…Ik hoorde al veel om me heen over een te kort aan ijzer bij sporters, zou dat het dan zijn?

Na weer een 5km wedstrijd, waar ik weer niet fijn en lekker gelopen had, en zelfs koude rillingen tijdens de race en na de race wat duizelig werd… besloot ik even langs de huisarts te gaan. Even bloed laten prikken om te weten of het dan misschien dat ijzer te kort zou zijn…. ze prikte op b12, ijzer, schildklier en nog wat vitamines. Nou laten we hopen dat het dat ijzer dan is, ja want dan kan ik dat aanpakken, en is er een simpele oplossing: aanvullen!  3 dagen later kreeg ik de uitslag: Alles helemaal in orde!

Na deze uitslag is het wel wat beter gegaan… Inmiddels ook weer een race gelopen, de tijd was oke, maar het belangrijkste: Ik had ook weer fijn gelopen. Wat er nou precies aan de hand is/was? is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk ben ik gewoon even afwezig geweest en is het in mijn hoofd misschien wat druk? Ik moest dit gewoon ook een keer ervaren en er mee leren omgaan. Ik vermoed dat dit gewoon heel normaal is in de sport, het is vallen en opstaan. Ik moest ook een keer hard vallen. Ik zie dit als een leer proces, ik ga me nu weer lekker focussen op mijn trainingen en wedstrijdjes die komen gaan. Ik houd jullie op de hoogte hoe het gaat.

Volg mij op Instagram en je weet echt alles! 😉

Door deze ervaring ben ik wel op onderzoek uit gegaan naar ijzer tekort bij hardlopers. Ik wil de signalen met jullie delen dat je mogelijk een ijzer te kort zou kunnen hebben.

Veel sporters hebben een ijzertekort zonder dat ze het zelf weten.

De Signalen:

1. Vermoeidheid
Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken, een eiwit in je rode bloedlichaampjes dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van onder andere zuurstof in het bloed. Wanneer je niet over voldoende gezonde bloedlichaampjes beschikt, zul je eerder moe en uitgeput raken.

2. Je hebt moeite om je te focussen
De afgifte van neurotransmitters zou als gevolg van een ijzertekort kunnen veranderen, met als gevolg een verslechterde concentratie. Nog een naar bijproduct van deze gewijzigde werking: apathie, jegens alles en iedereen – vrienden, familie en werk.

3. Sneller buiten adem
Dit kan gebeuren in de sportschool of wanneer je gewoon op de fiets zit. Maar waarom? Zonder voldoende ijzer in je bloed zal je lichaam hongerig raken naar zuurstof en jou sneller buiten adem maken.

4. Een bleek gezicht
Zie je eruit alsof je zou kunnen figureren in Twilight? Geen goed teken. Een bleke teint kan veroorzaakt worden door een verminderde bloedtoevoer en een verminderd aantal rode bloedlichaampjes, als gevolg van een ijzertekort.

5. Moeite met je normale workout
Kosten die workout die je enkele weken terug zonder centje pijn deed, nu bloed, zweet en tranen – zonder dat je een training hebt overgeslagen? Je verslechterde uithoudingsvermogen zou wel eens te wijten kunnen zijn aan de lage ijzerwaarden in je bloed, zo blijkt uit een recent onderzoek van Cornell University.

6. Bovenmatig veel spierpijn
Als je jezelf letterlijk naar de sportschool moet slepen, dan voel je achteraf waarschijnlijk ook meer spierpijn dan normaal. Een ijzertekort belemmert het spierherstel na de workout, wat leidt tot meer pijn.

7. Ruwe en afgebroken nagels
Zelfs de beste mani/pedi kan dunne, breekbare vinger- en teennagels verbergen. Een andere aanwijzing voor een mogelijk ijzertekort: een ronde of lepelvormige uitdieping in je nagels.

8. Je bent vaker ziek
Als je de laatste tijd vaker grieperig bent of een stevige verkoudheid te pakken hebt, dan zou de oorzaak weleens in een ijzertekort kunnen liggen.

En wat kun je er aan doen? Uit je voeding kun je veel ijzer halen. In rood vlees bijvoorbeeld. Maar ook in veel groentes zit veel ijzer.

Spinazie, broccoli, linzen en boerenkool bijvoorbeeld. Maar ook in pistachenootjes, vijgen, appelstroop en zelfs in drop zit veel ijzer. Nou niet gelijk naar een zak drop grijpen hoor….

 

Liefs Sjoukje,

En tot snel.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Women’s health

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s