Wedstrijd rituelen.Β 

Hoe ik me voorbereid op een wedstrijd. 

Vandaag: op moment van schrijven…(Kingsday) had ik weer eens een 10km wedstrijdje. Ik bereid me daar altijd goed op voor. De meeste wedstrijden staan bij mij voor het hele jaar al gepland. Er kan ook nog wel eens iets tussen door komen of misschien geskipt of geruild worden. Dat heb ik samen met de trainer gedaan omdat er dan in mijn loop schema rekening mee word gehouden. Dat houd in: in de 2 weken ervoor pieken en optijd rusten. De week erna staan er dan weer herstel trainingen gepland. En zo train ik dus naar een wedstrijd toe.

De avond voor een wedstrijd:

Meestal is het pasta party de day before! Ik houd enorm van pasta. Ik eet wel altijd alles volkoren. Dan eet ik me niet zo vol, en heb ik niet kort daarna alweer trek. Of het worden de pannekoeken van vriendlief. Die eet ik het liegst met banaan en poedersuiker. Ik doe de avond er voor altijd nog een korte snelheids training. Even inlopen, wat loopscholings oefeningen en even wat korte snelle sprintjes. Dan ga ik meestal optijd naar bed. Tja, dat probeer ik dan teminste… ik ben nou niet bepaald een ochtend mens en houd van de avonden. Maar ja, uitgerust aan de start staan is wel zo fijn natuurlijk. En slapen is ook trainen heb ik ooit eens gehoord. Hele fijne training πŸ˜‰ Ik heb ook wel eens een feestje de avond voor een wedstrijd, en ik houd van feestjes uhmmm optijd naar huis dus. En… Geen alcohol, al heb ik ook weer gehoord dat èèn slaapmutsje wel mag. Mijn spullen leg ik voor ik naar bed ga ook alvast klaar, dat voorkomt ochtend stress en haast. Ik kijk op de weer app op mijn telefoon naar het weer en kies zo mijn outfit uit. Meestal is dat met een wedstrijd alles kort. Bij ongv 13gr mag je zeker een shirtje met korte mouwen aan doen. Even mijn checklist na kijken en dan kan ik rustig gaan slapen. Anders zou ik in bed al aan het denken zijn of ik niks vergeten ben en dan dan slaap je dus onrustig. En vergeet vooral je goede humeur niet! 


Ochtend ritueel. 

Ik zorg dat ik ruim optijd wakker ben, ik moet tenslotte nog eten en dat moet dan ook nog zakken. Maar eerst douchen… Ja, ik douche altijd voor een wedstrijd. Gewoon fris aan de start staan zoals je ook gewoon fris aan een normale dag zou beginnen. Opmaken doe ik ook gewoon. Bij een warme dag gebruik ik BB creme met een factor en ook gewoon mascara. Tja, ook al weet ik dat het misschien geen zin heeft, ik wil er toch een beetje leuk uitzien hoor…En nog een lekker geurtje voor de mede lopers. Ik kan door naar het ontbijt: Op een niet wedstrijd dag eet ik altijd een kom havermout of brinta met teff maar als een wedstrijd vroeg in de ochtend begint ontbijt ik niet te zwaar. Dan houd ik het meestal heel simpel bij 2 witte bolletjes hagelslag en een kop koffie. Dat doe ik omdat ik weet dat er bij een wit bolletje in je darmen geen gekke dingen kunnen gebeuren. Zodat je daar dus tijdens je wedstrijd geen last van hebt. (Dit heeft mij ooit een ervaren loopster verteld en heb ik er altijd in gehouden) Drinken doe ik ook extra in de ochtend. Dan kan ik voor de wedstrijd begint altijd goed naar het toilet en ben ik optijd alles kwijt. 

Vertrek

Ik wil ook graag optijd op locatie aanwezig zijn zodat ik alles al even kan observeren. Omgeving, weer, en alle faciliteiten even opzoeken, soms moet ik zelfs nog inschrijven en heel soms heb ik zelfs al het parcour verkent. Een uurtje voor de start neem ik nog snel een banaan. Ik zorg dat ik weer even een toilet bezoek en ga me dan rustig omkleden. Ik houd me zolang mogelijk goed warm met lange broek en lange mouwen. Zo loop ik dan ook even goed in. Een km of 3 rustig met wat korte sprintjes en weer wat oefeningen om alles lekker los te maken. Zo sta ik warm aan de start. Ik drink nog even snel mijn sportdrank dat doe ik ook kort voor het startschot zodat ik niet meer naar het toilet hoef. Eenmaal gestart hoef ik echt niet meer.

En dan…. schiet mij maar weg! Ik ben er klaar voor. Jullie ook? Nu weten jullie mijn wedstrijd rituelen. Ik ben benieuwd of jullie ook speciale wedstrijd rituelen hebben? Ik ga me weer voorbereiden op mijn volgende wedstrijd: de Gemert City Run 13 Mei! Tot dan! 

Liefs Sjoukje, 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s