Trainen bij een Atletiekvereniging… Ik? Ja, jij ook!

Steeds vaker hoor ik zeggen: Ik? trainen bij een club op de atletiekbaan? Nee joh, ik ben niet zo snel.

Ik wil je uitleggen dat je helemaal niet snel hoeft te zijn om bij een Atletiek vereniging aan te kunnen sluiten. Eerst even wat info over de Atletiekbaan zelf.

Type baan. Een Atletiekbaan is gemaakt van kunststof en die kun je in 2 types onderscheiden: de tartanachtigen en de mondoachtigen. Tartan was het eerste merk dat een rubberachtige baanĀ maakte. De onderlaag wordt ter plekke gegoten en de toplaag bestaat uit korrels van hetzelfde materiaal. Na Tartan zijn andere merken vergelijkbare banen gaan aanleggen. Een bedrijf als Mondo pakt het aanleggen van de baan anders aan, het materiaal wordt namelijk niet gegoten maar geleverd als prefab-matten die op een geschikte ondergrond geplakt moeten worden. Hoewel de eigenschappen van alle banen binnen nauwe door deĀ IAAF voorgeschreven grenzen moeten vallen, hebben de mondobanen toch een wat andere grip, waardoor ze vooral bij sprinters favoriet zijn. In Nederland zijn er drie mondobanen (alle drie in Noord-Brabant) en laat een van die 3 banen nou mijn trainingsbaan zijn, gelegen in Uden bij Atletiek vereniging DE Keien. (De aller eerste Mondobaan in Nederland) Ook Dafne Schippers heeft 10 jaar geleden nog de meerkamp gedaanĀ op deze baan in Uden.Ā Ik vond er een leukĀ oud berichtje over opĀ Losse veter.Ā Ā En een tof filmpje opĀ Omroep Brabant

Spel regels. Voordat je op een Atletiekbaan gaat trainen is het handig dat je vast een aantal regels kent, daarom hier de belangrijkste regels voor je op een rij.

Een wedstrijdbaan heeft een lengte van 400 meter, het aantal banen van de rondbaan loopt van 4 tot 9.

  1. De baan wordt alleen betredenĀ  met sportschoenen, dus niet op blote voeten (glas, spelden, e.d.).Ā Spikespuntjes mogen ten hoogste 6mm lang zijn.
  2. Het lopen op de baan tijdens deĀ  training gebeurt altijd linksom, dus tegen de wijzers van de klokĀ  in. Dit is noodzakelijk, omdat mensen die elkaar tegenkomen niet weten ofĀ Ā ze links of rechts moeten uitwijken, waardoor er gevaar van botsingenĀ ontstaat. Als men ā€œachterā€ elkaar aanloopt, is het een kwestie van inhalenĀ en loopt er niemand risico.
  3. BijĀ  intervaltrainingen (= intensief, geen sprint)Ā Ā loop je zoveelĀ mogelijkĀ in laan 1.Ā LoopĀ in baan 1Ā achter of naastĀ elkaar. Gebruik baan 2 voor het inhalen.
  4. Het in- en uitlopen dientĀ alleen in de buitenste banen (5 en 6) te gebeuren. Langdurig in- enĀ uitlopen dient niet op de baan plaats te vinden.
  5. Op de baan wordt tijdens trainingen niet stilgestaan tijdens herstelpauzes. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het binnenterrein.
  6. Finish na de versnelling altijd naar de binnenkant van de baan toe; vanwege de veiligheid dient menĀ naar binnenĀ uitĀ te stappen, het middenterrein op, zodat de binnenbaan direct vrij is voor achteropkomende lopers. Indien de tempo’s in baan 3 gelopen worden, dient naar buiten toe gefinisht te worden. Kijk bij het verlaten van de lanen altijd goed om je heen kijken voordat je uitstapt.
  7. Kijk bij het betreden van de baan voor de start van het volgende deel van de training goed uit of je niemand hindert. Lopers op de baan hebben altijd voorrang.
  8. KijkĀ altijd goed uit bij het oversteken van de baan.

Nu je de regels weet, vertel ik je de voordelen van het trainen bij een Atletiek club.

Je hoeft echt niet snel te zijn om te kunnen/mogen trainen bij een Atletiek club. het is juist heel goed om er een beetje sneller van te worden.

Je hebt verschillende groepen bij een club, er zijn natuurlijk groepen met de snellerds onder ons, maarĀ je hebt ook gewoon groepen voor de ”recreanten” Als je de website van een club bezoekt staan daar vaak gewoon de trainingsdagen uitgelegd. Ik zelf train in en hele diverse groep. Van jong en oud, snelle en gewoon de lopers die het fijn vinden om samen te trainen, iedereen op zijn/ haar eigen niveau.Ā OpĀ  mijn trainingsĀ avond staan er 3 trainers op de baan alle 3 anders. Maar je kunt bij alle 3 aansluiten. Je rent niet alleen maar rondjes op de baan, zoals vele misschien zullen denken. P10102621

Wij gaan eerst een rondje inlopen buiten de baan, een rondje van ongeveer 3km op klets niveau. Als we warm zijn gaan we met de trainer werken aan wat loopscholing en aanĀ deĀ core stability. Hardlopen is niet alleen maar je ene voet voor de andere verplaatsen, daar komt echt meer bij kijken. En dat leer je bij een Atletiek club onder begeleiding van gediplomeerde trainers het beste. Zo leer je efficiĆ«nter te hardlopen en word er dus gelet op de juiste houding. Ik vind het erg interessant te zien dat je echtĀ merkt dat het helpt.Ā We gaan aan de slag met poortjes, pionnen, springtouwen en ballen van 3kg.Ā Klaar maken voor de ”kern”Ā zoals we dat noemen. De kern is het hardloop gedeelte van de avond. Als je lid bent van een Club krijg je een schema thuis waar de kern van je trainings avond op staat. Daar staat dan bv. 4x 400m 300m 200m 100m p=100m sp=200m dat wil zeggen: je gaat dus 400m (harder dan normaal thuis) dat is 1 ronde hardlopen dan neem je 100m (dribbel)Ā pauze en ga je 300m hardlopen en zo veder bij de laatste de 100m mag je 200m (dribbel)Ā pauze houdenĀ dat is dan de serie pauze, en dan dit 4x. Iedere week is de kern anders. Het is een echte interval training en die mag je dan ook wat harder doen dan je normaal thuis zou doen. HardlopervandeweekSjoukje-01

 

Wat het trainenĀ op de baan nou zo leuk maakt: Je bent omringt door mensen met de zelfde passie, je kletst zonder pardon de hele avond over de sport die we het liefste doen. Het is een gezellig samen zijn, en intussenĀ werk je aan je snelheid en dan hebĀ je ook nogĀ een stok achter de deur om te gaan, je betaald tenslotte niet voor niks contributie… Die contributie is trouwens echt bijna niks, je betaald per kwartaal en dat is bij de meeste clubs helemaal niet zo veel, dus daar hoef je het ook niet voor te laten. Clubs organiseren ook vaak wedstrijdjes onderling die ook altijd erg gezellig zijn, of misschien wel andere leuke activiteiten. Trainen bij een Atletiek club is dus echt niet alleen maar voor de snelle hardlopers, als je je zelf een beetje wil verbeteren of als je het gewoon leuk vind om samen te trainen, zou ik je zeker aanraden om toch maar eens die stoute hardloopschoenen aan te trekken en eens een kijkje te gaan nemen. Je mag dan altijd een maand proberen, maar ik weet bijna zeker dat je dan blijft hangen! Succes! start-to-runLiefs Sjoukje.

 

 

 

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Trainen bij een Atletiekvereniging… Ik? Ja, jij ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s