Terug in Balans

In een eerder blog vertelde ik al dat hardlopen niet alleen maar de ene voet voor de andere zetten is. Ook balans speelt een belangrijke rol hier in.

“Sinds mijn blessure ben ik hier extra veel mee bezig geweest, omdat dat een van de oorzaken zou kunnen zijn”

Ik stond mijn tanden te poetsen op 1 been. Ik kocht een balans kussentje waar ik met regelmaat op stond te wiebelen. Nu mijn balans wat beter is, merk ik dat het met mijn blessure ook beter gaat. Het heeft dus zin!

Ik zocht wat informatie waarom die balans nou juist zo goed is voor ons als hardlopers.

Tijdens het hardlopen landen we allemaal op 1 been. Het vlot vinden van je balans is belangrijk als je hard wilt kunnen lopen. Wanneer je balans gevonden is, kan je een efficiΓ«nte volgende pas maken. Je kan dan je kracht in je lopen goed coΓΆrdineren. Wanneer daarbij je stabiliteit, pasfrequentie en het moment van landing goed is, zullen je passen groter kunnen worden. Dat zal je sneller en makkelijker hardlopen opleveren.

Als je landt en je bent zoekende naar je balans, zal je β€œonderstel” hard aan het werk moeten om jouw evenwicht te bewaren. Je enkel zal zijn best doen en inspelen op de ondergrond waarover je loopt. Bij het zoeken naar balans zullen ook je knieΓ«n een rol gaan vervullen. Extra hulp wordt er geboden door je heupen en romp zodat jij je evenwicht kan bewaren.

Een goede balans kan blessures voorkomen. Als je enkels, knieΓ«n en heupen te hard moeten gaan werken of wanneer de draaiing in de gewrichten te groot is, kan dat klachten opleveren. Bovendien worden je spieren rondom de gewrichten ook meer belast naarmate je meer moet zoeken naar je evenwicht. De belasting is wordt te hoog. Deze kan je verlagen door je balans te verbeteren.

Het snel kunnen vinden van je balans tijdens het hardlopen kan je verbeteren met het uitvoeren van oefeningen. Eenbenige sprongen op de plaats of over lage horden behoort bij veel looptrainingen wel tot de vaste oefenstof. Wat je nog wat minder ziet is het gebruik van een Bosu ball.

Deze Bosu ball ligt bij mij in de sportschool. Ik had die al wel vaker gezien, maar geen idee wat ik ermee moest doen.
“Ja, erop gaan staan maar hoe dan?”

Enige tijd geleden probeerde ik het al eens, dat ging totaal mis. Andere sporters dachten volgens mij ook dat ik een acrobaat was ofzo.

20180517_170114471385264.jpg

Nu ik thuis dus wat vaker met mijn balans bezig was, probeerde ik dit nog een keer. Deze keer wel met succes. Ik kon er (na wel een aantal pogingen) goed op blijven staan. Ook met de kant waar mijn knie blessure zit. Dit is dus een oefening die ik voortaan even meeneem in de sportschool.

Voor het filmpje van mij op deze Bosu ball kijk je op mijn Facebook pagina.

Ik ben benieuwd of jullie thuis of in de sportschool ook aan balans oefeningen doen. Mocht je nou ook zo’n bal in de sportschool hebben liggen, zou ik deze zeker even gebruiken. Laat dan ook even weten hoe dat ging. Vind ik leuk!

 

Liefs Sjoukje.

Follow my blog with Bloglovin

 

P.s Met mijn blessure gaat het weer de goede kant op. Volg me ook op instagram voor meer ins en outs.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s