Hardlopen, dat doe je niet zo maar ff

Sjoukje

Nu de lente weer een beetje in de lucht hangt, trekken we spontaan allemaal onze hardloopschoenen weer aan. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar je mag dit echt niet onderschatten. Is het eigenlijk wel voor iedereen geschikt? Er komt echt veel meer bij kijken dan een paar sportschoenen. Waar moet je op letten?

Ten eerste vind ik dat je er vooral plezier in moet hebben. Als je op pad gaat met het idee: het is omdat het moet, of ik wil sporten maar het mag geen geld of tijd kostten dus ga ik maar hardlopen. Dan heb je al geen goede start. Ga Hardlopen omdat je het graag wil doen, en ga hardlopen omdat je lekker in beweging wil zijn en wil genieten van het buiten zijn. Alle sporten kostten je tijd en ja ook geld. Een paar goede hardloopschoenen zijn niet bepaald goedkoop, maar wel heel erg belangrijk.

Ook ik ben de fout in gegaan om met mijn fitnesschoenen te beginnen. Je raad het al: ik kreeg na 2 keer lopen al meteen een knie blessure. Dit raad ik niemand aan! Schaf dus goede hardloopschoenen aan.

Loop niet te hard van stapel, en dat bedoel ik letterlijk. Als je de deur uit stapt en je gaat rennen als een kip zonder kop, zul je merken dat je het niet lang gaat volhouden en zo ga je het plezier verliezen. Bouw het rustig op. Begin met een minuutje rustig hardlopen en wandel dan weer 2minuutjes. Er zijn verschillende programmatjes of schema’s op internet te vinden hoe je dit het beste kan aan pakken. Ik zelf heb met een podcast van Renate Wennemars gelopen. Een soort Evy die misschien beter bekend is. Erg leuk en opbouwend naar een 5km aan een stuk! (je mag mij een berichtje sturen voor meer info hierover)

Als je nou na je schema naar je eerste 5km de smaak te pakken hebt, en je wil verder of harder lopen, dan zou ik ten rade gaan bij een ervaren hardloper of trainer. Deze kan je helpen met het opbouwen van trainingen naar je gewenste doel. Je zou kunnen beginnen met het inschrijven van een hardloopwedstrijd. Die doe je niet om te winnen, maar is vooral heel erg gezellig en goed voor je motivatie.

De grootste gemaakte fout bij een beginnende hardloper is vaak te snel opbouwen van trainingen en km’s. Te snel naar een marathon toe trainen bijvoorbeeld. Pak het goed en rustig aan. Train eerst voor een comfortabele 5km en ga dan rustig naar een 10km trainen enzo verder. Door te snel opbouwen van trainingen heb je anders veel kans op blessures. De meest voorkomende blessures zijn: achillespeesklachten, een lopersknie, springersknie, scheenbeenklachten of door je enkel gaan. Die kunnen ook ontstaan door te weinig aan kracht training te doen. Ja ja ook dat hoort bij het hardlopen. Het is goed om wat aan beenkrachttraining te doen om dus blessures te voorkomen.

Er komt dus echt meer bij kijken dan gewoon je schoenen aan en gaan!

Ik heb nog wat laatste tips voor je:

  • Loop met een maatje, of een trainingsgroepje om gemotiveerd te blijven en eventuele dipjes op te vangen.
  • Ga voor goede hardloopschoenen naar een winkel die hierin gespecialiseerd is zodat je passend advies krijgt.
  • Een trainingsschema is een richtlijn en geen bijbel.
  • Stel jezelf een doel. En dan niet een die te hoog gegrepen is.
  • Als je veel zittend werk doet, zorg dan dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten om verstijving van je spieren te voorkomen. Ga regelmatig een stukje lopen.
  • Kijk niet naar beneden terwijl je rent. Dat zorgt voor klachten in de nek, rug en schouders.
  • Luister naar je lichaam en bewaak altijd je eigen grens.
  • Loop met plezier en zolang het leuk is.

Hardlopen is leuk!

Liefs Sjoukje.

Follow my blog with Bloglovin

P.S Heel veel plezier en fijne km’s gewenst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s